Za posledních několik let se významně zvýšil počet produktů s energetickými štítky A+, A++, A+++ a více. Stupnice štítku tak přestala stačit a štítek neplní svou původní funkci pomůcky při rozhodování o nákupu. Změnily se také další podmínky, například chování uživatelů, a nastal čas přizpůsobit tomu stávající energetický štítek. První domácí spotřebiče s novými štítky budou pračky, kombinované pračky se sušičkou, chladničky, mrazničky a vinotéky. Od 1. března 2021 musí být tyto spotřebiče označovány novým štítkem, ať už se prodávají v obchodech, online atd.

Nejvýznamnější změnou nových energetických štítků je vyloučení plusů u tříd energetické účinnosti např. A+++. Od března bude stupnice od A do G. Pro měření spotřeby energie a stanovení třídy štítku budou také použity nové metody. Kromě toho bude možné získat další informace o produktu pomocí QR kódu, který je součástí energetického štítku. QR kód vás přesměruje do databáze provozované EU od 1. března 2021. Zde si můžete prohlédnout a stáhnout produktové listy všech spotřebičů, které vyžadují nový energetický štítek. Přístup do databáze bude možný také přes internet.

Nová podoba štítků jednotlivých kategoriií spotřebičů

Automatické pračky Pračky se sušičkou Myčky nádobí Chladničky a mrazničky

Pro objektivnější znázornění, jak je daný spotřebič úsporný, se aktualizovala škála energetických tříd i metodika testování. Odpadnou tak všechny ty plusy a procenta a zůstanou pouze energetické třídy od A (nejlepší) až po G. Díky tomu bude na první pohled snazší vidět rozdíl, jestli je například jedna pračka úspornější než druhá. Porovnání starého a nového štítku: